More

26 oktober 2021 11:00 - 12:30

“Wij zien het gemak waarmee jullie ons allemaal op één hoop vegen, ons werk, onze thema’s, onze culturen bij elkaar gooien en samenpersen tot een vormeloze al dan niet urban ‘ander’ die je wanneer het uitkomt achteloos een plekje aan je tafel-van-vele-tinten-wit geeft.” 
 
Meer dan zeshonderd kunstprofessionals schreven dit vorig jaar in een open brief aan de ‘witte kunst- en cultuursector’. De boodschap? Word een culturele sector voor iedereen.
 
Het is een belangrijk en krachtig signaal, dat onze aandacht nodig heeft. Daarom organiseert RADAR deze masterclass ‘Diversiteit & Inclusie voor de cultuursector’. Wil jij ook bijdragen aan een inclusieve werkvloer in de culturele sector? Luister dan naar onze sprekers en praat mee.
 
Emmelien Matthijsse, directeur van Theater Zuidplein, vertelt over de weg die de organisatie aflegde om een divers publiek aan zich te binden. Hoe is de schakel van diversiteit binnen de organisatie zelf hierbij van belang?
 
Acteur en theatermaker Lucien Rentmeester spreekt over de wisselwerking tussen kunst, maker en instelling waarbij beleid en uitvoering centraal staan. Hij neemt je mee in zijn nieuwsgierigheid over hoe je anderen werkelijk kunt erkennen en serieus kunt nemen als volledige individuen in plaats van ‘token’.

Ben je op zoek naar inhoudelijke verdieping om systemen van uitsluiting, discriminatie en racisme binnen de cultuursector te herkennen en aan te pakken? Ben jij een HR-professional, manager of uitvoerder die binnen jouw organisatie racisme en uitsluiting wil aanpakken? Dan is deze masterclass voor jou.

Emmelien Matthijsse is directeur bestuurder van Theater Zuidplein. Op Zuid is Theater Zuidplein een plek van ontmoeting, waar voorstellingen, concerten, gesprekken en laagdrempelige activiteiten worden gepresenteerd voor en met grootstedelijk publiek. Daarnaast produceert Theater Zuidplein ook: binnen ontwikkelprogramma Lab-Z krijgen makers de kans om hun eigen signatuur te ontwikkelen, met en voor het publiek.
Matthijsse is sinds dertig jaar Rotterdammer, waarvan het allergrootste deel woonachtig op Zuid. Ze is gestart als festivalorganisator en is vervolgens lang werkzaam geweest bij de gemeente als projectleider en interim manager, waar zij bij heel diverse vraagstukken in de stad betrokken was.

Lucien Rentmeester is acteur en theatermaker, afgestudeerd aan De Acteerschool Rotterdam, heeft een scriptie geschreven over de Code Diversiteit & Inclusie en is één van de makers van Lab-Z bij Theater Zuidplein.

AANMELDEN

Praktische informatie

Wanneer?
Dinsdag 26 oktober 2021, van 11.00 tot 12.30 uur

Waar?
Online, via Zoom. Na aanmelding ontvang je de link voor deelname. 

Voor wie?
Deze webinar is gericht op Rotterdamse kunst- en cultuurprofessionals en vrijwilligers, en wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Meer lezen?
Meer informatie over trainingen, kennisoverdracht en deskundigheidsbevordering aangeboden door RADAR? Bekijk onze pagina ‘Kennis en deskundigheid’.