More

28 februari 2020 20:00

Theater Zuidplein

Zuidplein 60-64

Indrukwekkend én humoristisch verhaal over Semmier Kariem, die asiel aanvraagt in Nederland. Een prikkelende theaterbelevenis waarbij ontmoeting centraal staat.

Rodaan al Galidi schreef over de 9 jaar die hij in een AZC zat het veelgeprezen boek Hoe ik talent voor het leven kreeg. Hij schetst op een rauwe en verbluffend geestige manier niet alleen een beeld van het asielbeleid maar ook van de Nederlandse samenleving.

“Nederland had mij drie dingen geleerd: niet meer respect hebben voor Europa dan voorzichtigheid. Een nette leugen is beter dan de rommelige waarheid. En ik kende nu het verschil tussen een omafiets en een vrouwenfiets.” – uit het boek Hoe ik talent voor het leven kreeg

Een prachtige cast van acteurs en musici samen met tientallen asielzoekers vertellen het bijzondere verhaal van Al Galidi in het theater. De gezelschappen WAT WE DOEN, het Amsterdams Andalusisch Orkest, George & Eran Producties en ICK Amsterdam bundelen hun krachten. Zij zetten het AZC als een dorp met eigen wetten en regels op het toneel. Door de ogen van Semmier, nemen de spelers je mee in de soms bizarre levens van de mensen die er wonen en werken. Ze proberen vaak het goede voor zichzelf en anderen te doen, maar raken soms hopeloos verstrikt in het systeem.

Deze theaterhappening speelt zich af door het gehele theater. Na afloop is er lekker eten, live muziek en ruimte voor spelers en publiek om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.