More

14 mei 2019 20:00

Ronald Leopold is algemeen directeur van de Anne Frank Stichting. Hij verzorgt dit jaar de H.J.A. Hoflandlezing, met als thema ‘morele keuzes’. Na de lezing vindt er een nagesprek/debat plaats over het thema met een panel, onder leiding van Liesbeth Levy (directeur LOKAAL).

De H.J.A. Hoflandlezing wordt georganiseerd door ‘Initiatiefgroep 14 mei’ in samenwerking met LOKAAL en is gratis toegankelijk, mits aangemeld. De aanmelding is nog niet van start.

Na 14 mei wordt de lezing gepubliceerd op de website van LOKAAL en op www.brandgrens.nl. Ook wordt de lezing in beperkte oplage uitgegeven voor belangstellenden.

Human Library (van 15.00 tot 18.00 uur) 

In de ‘Human Library’ leen je geen boeken, maar mensen!

Voorafgaand aan de H.J.A. Hoflandlezing kunnen bezoekers korte tijd een gesprekspartner ‘lenen’ om met hem of haar in gesprek te gaan over het thema van die dag. De gesprekspartners zijn mensen die je in het dagelijks leven misschien niet snel spreekt. Volgens de gebruikers van deze ‘mensenbibliotheek’ een heel aparte en bijzondere ervaring! In de catalogus vind je personen die regelmatig morele keuzes moeten maken, zoals bijvoorbeeld een arts, een militair, een politieagent en een rechter.

Over de H.J.A. Hoflandlezing
De in 1927 in Rotterdam geboren en zomer 2016 overleden schrijver en journalist Henk Hofland schreef in 2007 in opdracht van de Initiatiefgroep het eerste essay ‘14 mei’. Als eerbetoon aan deze journalist en essayist wordt sinds 2017 door de Initiatiefgroep 14 mei  een jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing georganiseerd. Met deze lezing wordt het bombardement herdacht als een blijvend keerpunt in de stadshistorie, maar daarbij wordt nadrukkelijk een lijn met de actualiteit gelegd. De Initiatiefgroep hoopt dat de schrijvers die worden uitgenodigd om deze lezing te houden de impact van verwoesting net zo onuitwisbaar in ons collectieve geheugen weten te markeren als Hofland dat in zijn essay van 2007 deed.