More

16 maart 2019 19:30

‘Claudia’ vertelt het aangrijpende verhaal van Claudia Poblete, die in de jaren van het Argentijnse generaalsregime (1976-1983) als baby werd weggehaald bij haar familie en opgevoed door mensen uit de groepering die vervolgens haar biologische, linkse ouders vermoorden. Zo groeit Claudia op in een betere buurt van Buenos Aires in de vaste overtuiging dat zij Mercedes Beatriz Landa heet en dochter is van een gepensioneerde legerkolonel.Onderdeel van:
Explore Festival 

In 2000 ontdekt de dan inmiddels 22-jarige systeemingenieur dat haar leven een grote leugen is. Een verplichte DNA-test wijst uit dat zij een van de honderden ‘desaparecidos’ was: verdwenen kinderen waar al jaren naar werd gezocht. Claudia’s zaak markeert het begin van het einde van de straffeloosheid die militaire officieren tot dan toe genoten.

Haar verhaal wordt als soort documentair theater op de bühne gebracht door La Conquesta del Pol Sud, met Claudia als verteller. Uit haar relaas wordt stukje bij beetje duidelijk wat haar overkomen is, in combinatie met documentaire beelden en onderzoeksfeiten die het gezelschap zelf verzamelde in Argentinië.

Claudia is – na ‘Nadia’ – de tweede van een trilogie getuigenissen, waarin La Conquesta del Pol Sud de relatie en frictie tussen collectieve geschiedenis en individueel leven beschrijft. Taal, journalistiek onderzoek en visuele poëzie worden gecombineerd tot een monumentaal werk over geheugen, recht en identiteit, dat niemand onberoerd laat. Critics’ Award of Barcelona, Max Awards, Serra d’Or Awards

Mijn hele leven was een leugen” – Claudia Pobleto in De Morgen

Extra
Inleiding 19:30-20:00 uur door Simone van Hulst 
Nagesprek 21:50-22:20 uur door Simone van Hulst met de artistiek leiders van La Conquesta del Pol Sud 
Toegang randprogramma: gratis
Locatie: Haltheater

Explore Festival 
Deze voorstelling is onderdeel van het Explore Festival. Tien podia in zeven grote steden bundelen hun krachten en presenteren een state of the art van het mondiale theater. Een festival vol spannende perspectieven, prikkelende opvattingen en kraakheldere vergezichten. Ga naar de festivalpagina voor meer info.