50 jaar geleden tekenden Nederland en Marokko het arbeidswervingsverdrag. Antropologe Malika Ouacha laat tijdens dit Bibliotheekcollege vanuit een cultureel en historisch perspectief zien, hoe de verschillende Marokkaanse generaties een plek hebben gevonden in de Nederlandse samenleving.

Op 14 mei 1969 werd door Nederland en Marokko een arbeidswervingsverdrag ondertekend. Daarmee werd het mogelijk om Marokkaanse arbeidskrachten naar Nederland te halen. Deze arbeidsmigranten gingen werken in fabrieken, havens en land- en tuinbouw.

De eerste generatie waren vooral mannen die voor een tijdelijke periode naar Nederland kwamen om te werken. In de generaties die daarop volgden, emigreerden mannen en vrouwen van verschillende culturele achtergronden naar Nederland. Inmiddels wonen er ongeveer 400.000 Marokkaanse Nederlanders. In de afgelopen 50 jaar heeft deze gemeenschap op verschillende manieren gewerkt aan participatie en emancipatie in de Nederlandse samenleving. Er werden moskeeën geopend en culturele verenigingen en scholen opgericht om zo de eigen regie en cultuur een plek te geven. Antropologe Malika Ouacha laat tijdens dit Bibliotheekcollege vanuit een cultureel en historisch perspectief zien, hoe de verschillende Marokkaanse generaties een plek hebben gevonden in de Nederlandse samenleving.

Over de spreker

Malika Ouacha (26) is cultureel antropologe en gespecialiseerd in gender, identiteit en machtsstructuren in Amazigh gemeenschappen in Marokko. Als Zuid-Marokkaanse houdt zij zich dagelijks bezig met het politiek wetenschappelijk debat over de representatie van Amazigh vrouwen in Marokko. Malika promoveert aan de VU Amsterdam waar zij haar proefschrift schrijft over Vrouwenrechten en Amazigh identiteit in het beleid van NGO’s in Zuid-Oost Marokko. Daarnaast werkt ze als manager bij Giving Back waar ze zich inzet voor culturele diversiteit op de universiteit en arbeidsmarkt in Nederland.

In januari zijn er verschillende activiteiten in de Centrale Bibliotheek over 50 jaar Marokkaanse Migratie. Bezoek de expositie in de centrale hal en ga in debat tijdens 010-actueel.

  • Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
  • Aanmelden: via Eventbrite
  • Toegang: gratis