Stilte kan spaarzaam licht laten schijnen over wat zich voltrokken heeft. Stilte van de schaamte, van verdriet en van verbijstering, omdat de mens in staat is te vernietigen. Wie herdenkt verplicht zichzelf oog te hebben voor wie oorlog en genocide ontvluchten. Voor mij opent de stilte van 4 mei de deur naar de ander. Durven we stil te zijn, dan durft de ander wellicht zichzelf te zijn. De stilte is geen passieve handeling, het is een actief instellen op de komst van een nieuwe wereld. Primo Levi wijst er in Auschwitz op dat wanneer de mens alle waardigheid is ontnomen, hij broederschap vindt in de aanwezigheid van zijn naaste.

Ter gelegenheid van de nationale dodenherdenking op 4 mei 2021 schreef Abdelkader Benali De stilte van de ander, dat deze avond gepresenteerd zal worden. In de publicatie zijn ook gedichten opgenomen van onder meer de Rotterdamse dichters Maureen Ghazal en Dean Bowen. Zij zullen hun gedichten voordragen, voor en na de lezing van Abdelkader Benali. Er is gelegenheid voor vragen aan Benali aan het einde van de lezing. Presentatie: Anna Visser.

Abdelkader Benali schrijft romans, poëzie, toneel en journalistiek werk. Onlangs ontving hij de Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

Dean Bowen was stadsdichter van Rotterdam. Hij debuteerde hij met de bundel ‘Bokman’. Daarmee was hij genomineerd voor de Cees Buddingh’-prijs voor het best poëziedebuut. In 2015 won hij de Van Dale Spoken Award.

Maureen Ghazal won in 2018 de El-Hizjra literatuurprijs in de categorie poëzie. Ze schreef de bundel Altijd verschoven ruimtes en het verhaal ‘Plekken om naartoe te gaan’ voor De Sampler van Das Mag.

Deze boekpresentatie is georganiseerd door uitgeverij Arbeiderspers en Arminius. 

Bron: www.arminius.nl