Wereldwijd staan mensen op om te demonstreren tegen racisme en (politie)geweld tegen mensen van kleur. Ook in Rotterdam kwamen duizenden mensen bijeen rondom de Erasmusbrug en langs de Maas om vreedzaam te protesteren. Als Rotterdamse professional vraag je je in deze tijd misschien af wat je zelf kan doen om (onbedoeld) racisme tegen te gaan. De afgelopen dagen is hier veel over geschreven en gedeeld, daarom zetten we graag enkele interessante artikelen, documentaires en tips op een rij.

Waarom haten we?

Waarom is er, om te beginnen, zoveel haat in de wereld? Het is maar moeilijk te bevatten waarom mensen zoveel hekel kunnen hebben aan een ander, of zelfs aan een hele bevolkingsgroep. In de documentaireserie ‘Why we hate’ onderzoekt evolutionair antropoloog Brian Hare de oorsprong van haat. Hoe komt het dat mensen tegelijkertijd vriendelijk én xenofobisch kunnen zijn?

Onbewuste vooroordelen

Discriminatie en racisme komen vaak voort uit vooroordelen en stereotypen. Meestal ben je je niet eens bewust van die vooroordelen en stereotypen. Als professional is het belangrijk om je hiervan wel bewust te zijn, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je cliënten onbedoeld anders behandelt. In de vooroordelentest op www.discriminatie.nl ontdek je of je vooroordelen hebt over jongeren of ouderen, vooroordelen over mensen met een donkere of lichte huidskleur, of vooroordelen over mannen of vrouwen.

Zorgen over verruiming politiebevoegdheden

Lange tijd werd gedacht dat racisme en politiegeweld tegen zwarte mensen ‘iets typisch Amerikaans’ was. Maar ook in Nederland vallen er dodelijke slachtoffers na aanhoudingen en is etnisch profileren door de politie een gegeven. De bevoegdheden van de politie en boa’s in Nederland om geweld te gebruiken bij aanhoudingen lijken zelfs verruimd te worden. Verschillende organisaties, waaronder RADAR, maken zich ernstige zorgen hierover.

Racisme is structureel

Helaas is racisme ook in Nederland een structureel probleem, dat veel verder gaat dan politiegeweld tegen mensen van kleur. Racisme en discriminatie vinden op allerlei plekken plaats: van onderwijs tot arbeidsmarkt en van wijkniveau tot de Belastingdienst. Vaak vindt racisme of discriminatie indirect of impliciet plaats. Dat maakt het moeilijk om racisme en discriminatie te zien en aan te pakken, maar het is niet minder pijnlijk voor mensen tegen wie discriminatie is gericht.

Fragiele balans tussen volksgezondheid en mensenrechten

Allemaal goed en wel, die demonstraties, maar is het nu niet te gevaarlijk vanwege corona? IDEM Rotterdam wil het belang van de maatregelen om corona tegen te gaan benadrukken, maar ook is het belangrijk om te onthouden dat demonstreren een belangrijk grondrecht is. De coronacrisis maakt de balans tussen demonstratierecht en volksgezondheid ingewikkeld. In het RADAR-dossier over corona en mensenrechten, lees je meer over deze fragiele lijn.

Witte bondgenoten

Wil jij graag een bondgenoot zijn in de strijd tegen racisme? Je solidariteit uiten op sociale media en je gezicht laten zien op demonstraties is al een heel goed begin. Maar je kan nog veel meer doen. En sommige dingen kun je beter niet doen. Daarom verzamelde OneWorld een overzicht van do’s en don’ts voor witte bondgenoten.

Wat werkt tegen discriminatie?

Ben je professional en wil je een verdere verdiepingsslag maken in de aanpak van discriminatie? Volg dan de online cursus ‘Effectief discriminatie aanpakken’ van KIS en RADAR op 2 juli. Ben je die dag bezet of zit de cursus vol? KIS heeft een handig dossier samengesteld met allerlei leesvoer op dit gebied: ‘Wat werkt tegen discriminatie’.

Meld discriminatie

Meld discriminatie! Ook als je niet zelf degene bent die gediscrimineerd wordt, kun je een melding maken bij een antidiscriminatiebureau. Bijvoorbeeld als je een cliënt of collega hebt die racistisch bejegend wordt. Het is niet alleen belangrijk om de omvang van racisme beter in kaart te brengen, maar ook kun je advies vragen over hoe je kan omgaan met de situatie. Discriminatie melden kan ook eenvoudig via de app Meld Discriminatie Nu.

Huiswerk

Wil je nóg meer lezen, zien, kijken en doen? Breng dan een bezoek aan www.withuiswerk.nl. Deze website is gemaakt voor witte mensen die zich willen verdiepen in de strijd tegen racisme. Je vindt er overzichten van waardevolle documentaires, podcasts, artikelen en boeken.