Caribische Nederlanders die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden dinsdag 3 mei herdacht tijdens een speciale herdenking op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. De herdenking wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door Stichting Ocan en moet een jaarlijks terugkerende bijeenkomst worden.

“Veel Caribische Nederlanders zijn zich onvoldoende bewust van de rol van de Nederlandse Antillen in de Tweede Wereldoorlog”, zegt Cynthia Ortega-Martijn van Stichting Ocan. Bovendien is het 100 jaar geleden dat de van Curaçao afkomstige militair en verzetsheld George Maduro werd geboren. Al met al vonden we dat de tijd rijp was om een herdenking voor Caribische Nederlanders te organiseren. Het is de bedoeling om hier een jaarlijks terugkerende bijeenkomst van te maken.”

Strategische waarde

Met name Curaçao en Aruba waren van grote strategische waarde, mede doordat de geallieerden vanaf de eilanden van brandstof werden voorzien. Jos Rozenburg houdt tijdens de bijeenkomst een voordracht over deze periode in de geschiedenis van de Antillen. De oud-militair deed 8 jaar onderzoek en schreef hierover het boek: De Antillen in de Tweede Wereldoorlog.

Ontbrekende slachtoffers

In het boek beschrijft Rozenburg ook de Duitse beschietingen van Aruba en Curaçao, de onderzeebootaanvallen op de scheepvaart rond de eilanden en over zijn ontdekking dat 37 namen van Antilliaanse oorlogsslachtoffers ontbreken op de lijst van 129 gesneuvelden, die staan vermeld  op de oorlogsmonumenten in Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba.

Verleden en heden

Caribische Nederlanders in dienst van de wereldvrede: verleden en heden. Dat is de volledige titel van de bijeenkomst op 3 mei. Naast het herdenken en eren van Caribisch Nederlanders die hebben gediend tijdens de tweede wereldoorlog, zal ook worden stilgestaan bij Caribische Nederlanders die zich vandaag de dag inzetten voor de wereldvrede. Zo geeft Sergeant-majoor Elvis Manuela een voordracht over: Het heden, onze militairen die onze veiligheid bewaken.

Besloten

In verband met de veiligheidsmaatregelen op de Van Ghentkazerne, is de bijenkomst alleen toegankelijk voor belangstellenden die zich al hebben aangemeld. Het is niet meer mogelijk om nog aan te melden.