Algemene Informatie

In aanloop naar de derde editie van Rotterdam Pride, van 22-25 september, organiseren IDEM Rotterdam en Rotterdam Pride deze interactieve conferentie om Rotterdamse professionals te betrekken bij het stedelijke lhbtqi-beleid en om kennis en expertise uit te wisselen die bijdragen aan een inclusieve samenleving.

De conferentie brengt zo’n 120 specialisten samen uit de sectoren zorg, hulpverlening, het onderwijs, welzijnswerk en bedrijfsleven. Het gaat hierbij onder andere om hulpverleners, beleidsmakers, onderwijzers, jongerenwerkers, lhbtqi-activisten en bedrijfsvertegenwoordigers.

Aanmelden

Wil je deze conferentie bijwonen? Deelname is kosteloos. Reserveer eenvoudig jouw plaats middels het aanmeldformulier. Aanmelden is verplicht vanwege beperkte beschikbaarheid van plaatsen..

Tijd en locatie

De conferentie vindt plaats van 12.30 – 18.30 uur in Het Nieuwe Instituut. Meer informatie is te vinden in onze agenda en in het Facebookevent.

Organisatie & partners

Deze conferentie wordt georganiseerd door IDEM Rotterdam en Rotterdam Pride in samenwerking met Rotterdam V. Onze partners: Het Nieuwe Instituut,  Gemeente Rotterdam, Humanitas, The Hang-Out010, Transcafe, COC Rotterdam, RADAR, LNBi, Samantha Diaz, Sharon Boelsma, Emancipator.nl, Rainbow City, Transgender Netwerk Nederland.


 

Programma

Het programma wordt geopend door wethouder Ronald Schneider en vervolgt met het theaterstuk Gaia, een moeder. Dit theaterstuk wordt aangeboden door Rotterdam V. Het programma gaat verder met plenaire sessies met inspirerende sprekers en panelgasten, 7 kennislabs, een expositie en netwerkborrel.

Bekijk het volledige programma met tijdstippen.


Theaterstuk Gaia, een moeder

‘Gaia, een moeder’ is een indringend en liefdevol portret van een moeder, die worstelt met de liefde voor haar (homoseksuele) zoon. Ze vertelt haar verhaal met ondersteuning van haar dochter en een muzikant. In ‘Gaia, een moeder’ wordt de kennis over homoseksualiteit vergroot en krijgt de plaats van homoseksualiteit binnen de cultuur en de sociale omgeving de aandacht. Bovenal gaat de voorstelling over liefde, opvoeding en (de dilemma’s in) het maken van (individuele) keuzes. ‘Gaia, een moeder’ is onder andere geïnspireerd op interviews met ouders, dochters en zonen uit verschillende culturen en religies.

Dit theaterstuk wordt aangeboden door Rotterdam V

 


 

Sprekers

Spreker sergio belfor

Sergio Belfor

Dagvoorzitter van de conferentie is de 32-jarige Sergio Belfor. Hij werkt als stedelijk netwerker bij IDEM Rotterdam en is al sinds zijn 15de mensenrechtenactivist. Hij heeft ruime ervaring met lhbtqi-vraagstukken. Van 2011 tot 2015 was Belfor verbonden aan de Raad van Europa.

Portret van Loiza Lamers

Loiza Lamers

Keynotespreker van de conferentie is bekende Nederlander en topmodel Loiza Lamers. Zij is de eerste transgender persoon wereldwijd die het programma Next Topmodel wist te winnen ( Holland’s Next Topmodel). Loiza werd in 1995 geboren als Lucas Lamers en begon al op jonge leeftijd met haar transitie. Loiza zal ingaan op haar ‘label’ als transvrouw op de arbeidsmarkt en de vraag hoe inclusief de samenleving is voor transgenders.

> Meer over Loiza Lamers

Spreker Ronald Schneider

Ronald Schneider

Schneider is sinds mei 2014 wethouder stedelijke ontwikkeling en integratie. Hij maakt sinds oktober 2008 deel uit van de Rotterdamse gemeenteraad voor Leefbaar Rotterdam. De wethouder zal de conferentie officieel openen en ingaan op het stedelijke lhbt-emancipatiebeleid en de vraag of labels wel of juist niet versterken.

> Meer over Ronald Schneider

 

Spreker Anita Nanhoe

Anita Nanhoe

Onderzoeker Dr. Anita C. Nanhoe is voorzitter van de Stichting Rotterdam Pride. Vanuit deze hoedanigheid zal Anita Nandoe haar licht werpen op de noodzaak van het organiseren van Rotterdam Pride, het thema van dit jaar (Un)labelled en belicht ze de hoogtepunten van 2016. (foto: Raul Neijhorst)

>Meer over Anita Nandoe

 

Spreker Taco de Neef

Taco de Neef

Taco de Neef is manager van de afdeling marketing, communicatie en commercie van Het Nieuwe Instituut. Dit museum voor architectuur, design en digitale cultuur biedt een doorlopend programma van tentoonstellingen, rondleidingen en  workshops. Speciaal voor Rotterdam Pride is het kunstwerk Amsterdam Rainbow Dress door het Nieuwe Instituut naar Rotterdam gehaald.

Spreker rob stoop

Rob Stoop

Rob Stoop is sinds 2010 werkzaam als senior trainer bij RADAR, bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie. Binnen zijn functie heeft Rob veel te maken met de positie van lhbt’s via de koploper en regenbooggelden en de GSA Natuurlijk Samen (veiligheid in de wijk). Buiten het werk om is Rob ook al 35 jaar actief in de lhbt-wereld. Zo heeft hij jarenlang voorlichtingen verzorgd op scholen en  projecten gedraaid rondom het bespreekbaar maken van lhbt in meer gesloten kringen.

 

fahd-larhzaoui

Fahd Larhzaoui

Hij is een echte selfmade acteur en speelde bij tal van gezelschappen in binnen- en buitenland. Fahd Larhzaoui is zijn carrière begonnen bij Rotterdams Lef en speelde onder andere bij het Ro Theater. Fahd heeft verschillende gastrollen gehad in films en tv-series en was van 2009/2014 als acteur en presentator verbonden aan het populaire kinderprogramma “Huisje Boompje Beestje” van de NTR. Met zijn solovoorstelling Schijn uit 2014 – gebaseerd op zijn eigen levensverhaal – tourde Fahd langs theaters in Nederland, België, Suriname en Curaçao.

Meer over Fahd Larhzaoui

helen mijnals

Helen Mijnals

Helen Mijnals werkt al ruim 17 jaar als programmamaker bij de lokale radiozender Standvaste. Ze is actief in het delen en waarborgen van de Afro-Surinaamse cultuur in Nederland. Daarnaast begeleidt ze de toneelgroep Wondru. Helen Mijnals is een ervaringsdeskundige op het thema lhbt-emancipatie.


Kennislabs

Tijdens de conferentie zullen er 7 kennislabs simultaan plaatsvinden. Alle deelnemers krijgen de mogelijkheid om aan 1 van de 7 labs deel te nemen. De kennislabs zijn bedoeld om op interactieve wijze kennis en expertise rondom een specifiek onderwerp te vergroten en de deelnemer van praktische handvatten te voorzien die gebruikt kunnen worden in dagelijkse werkzaamheden.

  1. Seksuele diversiteit vs. de socialisatie van de professional

Een interactieve workshop waarbij het belang van inclusief denken op een speelse manier wordt aangetoond.

Verzorgd door: Sharon Boelsma ( maatschappelijk werker)

  1. ‘Love is Love is Love? – wanneer homoacceptatie niet gewoon is’

Deze workshop is bedoeld voor sociale professionals die meer willen weten over waar seksuele diversiteit en culturele diversiteit elkaar raken. Hoe kun je lhbtqi-jongeren helpen die een heel andere achtergrond hebben als jij? Waar kun je terecht voor hulp en expertise? Waarnaar verwijs je door? We gaan actief aan de slag, onder meer met persoonlijke input en feedback van ervaringsdeskundigen

Verzorgd door: Karlijn van der Boon ( Rotterdam V), Manon van Driel (The Hang-Out 010), Susanna Khouw (Erasmuspride)

  1. Transgender, oké. Maar wat moet ik ermee?

Na een naamswijziging lijkt het proces voor de buitenwereld ‘klaar’. In de praktijk is het anders, het doorlopen van een transitie duurt zomaar 10 jaar. Deze workshop gaat over mensen die in hun volwassen jaren met de transitie starten. Heb jij in je werk of dagelijks leven met transgenders te maken, weet je er iets van en wil je er meer van weten, volg dan mijn workshop.

Verzorgd door: Iris van der Graaf ( Transcafé )

  1. Voor een veilig onderwijsklimaat in Rotterdam

Deze workshop gaat in op de vraag hoe we gezamenlijk binnen het onderwijs een veiligere lhbtqi-omgeving creëren. Wat houdt het onderwerp precies in en waarom is het zo belangrijk voor scholen? COC en Radar zullen hun eigen methoden delen. Daarnaast wordt de deelnemers gevraagd naar hun eigen ervaringen en oplossingen. De Diverscitymeter, een online tool die docenten moet helpen bij het maken van de juiste keuzes bij het toepassen van methodieken in hun klas, wordt getest en besproken met de deelnemers.

Verzorgd door: RADAR, bureau voor gelijke behandeling en COC Rotterdam  

  1. Wat houdt de I van Intersekse in?

De deelnemers zullen te weten krijgen wat intersekse precies inhoudt. Zij zullen zich bewust worden wat de biologische aard van de aandoening is en hoe dat de grens tussen de mannelijke en vrouwelijke lichamelijke eigenschappen vervaagt. Naast het biologische aspect wordt ook het geestelijke aspect in de vorm van een persoonlijk verhaal toegelicht. Ter afsluiting wordt er informatie gegeven over hoe de medische wereld met Intersekse omgaat en wat mogelijke verbeterpunten zijn.

Verzorgd door: Samantha Diaz

  1. Alle mannen uit de kast? Interactieve workshop over mannenemancipatie en seksuele diversiteit

Alle mannen uit de kast? Moet dat of mag dat? En hoe dan? We onderzoeken tijdens deze interactieve workshop wat mannenemancipatie en seksuele diversiteit met elkaar te maken  hebben. Waar gaat het eigenlijk over? Hoe kunnen ze elkaar versterken?

Verzorgd door: Emancipator.nl

  1. ‘Bij mijn familie uit de kast’

Uit de kast bij je familie? Wat nu als zij het niet accepteren of niet weten hoe hiermee om te gaan? In heel veel culturen is het nog een groot taboe om als lhbt voor jezelf uit te komen bij je familie. Dit wordt nog te vaak niet goed ontvangen vanwege de cultuur en/of het geloof, wat vaak ernstige gevolgen heeft. Tijdens de workshop gaan we hier dieper op in en gaan we met elkaar in gesprek. Hoe kan je als lhbt of als begeleider de nazorg voor familie opvangen? Wat zijn de do’s en dont’s?

Verzorgd door: Döne Fil( COC Nederland), Diana Kotters (ervaringsdeskundige)

 


Infomarkt & expositie

Voor de officiële start van de conferentie is er een infomarkt (12.30 -13.15 uur). Diverse organisaties zullen methodieken, trainingen en andere producten toelichten die professionals uit de zorg, het welzijnswerk, onderwijs, bedrijfsleven enz. kunnen gebruiken in hun dagelijkse werkzaamheden. ‘Shop till you drop’ is het motto van de infomarkt.

De conferentie wordt afgesloten met een netwerkborrel en expositie (17.30 -18.30). De expositie The Life Fair wordt de deelnemers kosteloos aangeboden door Het Nieuwe Instituut. Daarnaast haalt het Nieuwe Instituut speciaal voor Rotterdam Pride het kunststuk Amsterdam Rainbow Dress naar Rotterdam

 

Expositie The Life Fair

Als bezoeker van The Life Fair verkent u commerciële producten, diensten en scenario’s die u helpen bij het realiseren van uw ideale ik. U leert instrumenten en strategieën kennen die de overheid gebruikt om een veilige, gezonde en gedisciplineerde samenleving op te bouwen. U ontmoet NGO’s, kunstenaars en ontwerpers die allemaal hun eigen agenda’s toevoegen aan het scala van perspectieven.

Amsterdam Rainbow Dress

De jurk is gemaakt van 72 nationale vlaggen van landen waar homoseksualiteit in het strafwetboek staat, waaronder 12 landen die homoseksueel handelen kunnen bestraffen met de doodstraf. De Amsterdam Rainbow Dress is een ‘levend’ kunstwerk. Elk jaar zal gekeken worden of de wetgeving in de landen die vertegenwoordigd zijn in de Amsterdam Rainbow Dress is aangepast. Mocht in een van de landen homoseksualiteit niet langer strafbaar zijn, dan zal de vlag vervangen worden door een regenboogvlag.


Rotterdam Pride Talkshow

Na de schietpartij in Orlando en de aanslagen in Europa voelt bijna de helft van de lesbiennes, homo- bi- en transseksuelen zich minder veilig dan vijf jaar geleden. En zij niet alleen. Hoe kan Rotterdam een stad zijn waarin iedereen zich thuis voelt met alle verschillen die er zijn?

In de Rotterdam Pride Talkshow gaan we onder leiding van Winfried Baijens op zoek naar antwoorden. Met interessante interviews, afgewisseld met optredens.

➽ Tofik Dibi gaat op de biechtstoel bij Winfried (in een eerder interview gaf hij aan geen homo te zijn…)

➽ Hoe veilig zijn we? Anita Nanhoe (voorzitter Rotterdam Pride) geeft alle feiten en cijfers.

➽ De Grote LHBTQI+ quiz met Raoul de Jong (schrijver, programmamaker, danser): weet jij wat pinkwashing, panseksueel en powerbottom betekenen?

➽ Is iedereen bevooroordeeld? Test je onbewuste vooroordelen met Hanneke Takkenberg (Chief Diversity Officer Erasmus Universiteit Rotterdam).

➽ Intense voorstelling van Anthony Husseyin Badilli: ‘Playing Possum-My brothers might kill me’.

➽ Grace Jones performance by Gil the Grid (oprichter van Amenti Collective en winnaar van het wereldkampioenschap experimental dans bij Juste Debout Parijs)

 

De Rotterdam Pride talkshow wordt georganiseerd door IDEM Rotterdam, Rotterdam Pride en Arminius Rotterdam.

Meer informatie over het programma is te vinden in het Facebookevent.