Aanbieding petitie van Aktiegroep Man Vrouw Maatschappij aan Nora Salomons (vervanger fractievoorzitter Ed van Thijn). Collectie Spaarnestad, copyright onbekend.

5 colleges over emancipatiebeleid


Wil je meer weten over emancipatiebeleid in Nederland? Neem dan deel aan de Winter School van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam. Want wanneer konden vrouwen zonder toestemming van hun echtgenoot een (was)machine aanschaffen? En in welk jaar kon je als vrouw in Nederland legaal een abortus laten uitvoeren?

Het feminisme en de vrouwenbeweging worden beschouwd als een van de meest succesvolle sociale bewegingen van de 20e en 21e eeuw. Maar wat hebben die successen opgeleverd? En wat staat er nog op de agenda? In vijf colleges neemt Atria je mee door het Nederlandse emancipatiebeleid, met de actualiteit als referentiekader. Waar blijft bijvoorbeeld de eerste vrouwelijke minister president?

25 januari verzorgt socioloog Anneke van Doorne-Huiskes het eerste college. Met als startpunt de eerste feministische golf beschrijft zij het politieke emancipatieklimaat vanaf eind 19e eeuw tot de jaren 70 van de 20e eeuw. De kiesrechtstrijd ontwikkelde zich tot een vrouwenstrijd, het pessarium werd geïntroduceerd en steeds meer vrouwen gingen studeren.

De overige colleges zijn van Renée Römkens (8 februari), Joop Schippers (1 maart), Antia Wiersma (14 maart) en Petra de Vries (22 maart). Kosten: 10 euro per college, korting voor studenten en/of bij aanschaf van een 5-rittenkaart.

Meer informatie en kaarten bestellen

Datum/Tijd
Datum - 25/01/2018
20:00 - 22:00

Lokatie
Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

Categorieën

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Verwijder formulierToevoegen