De mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli zorgt voor spanningen in de Rotterdamse samenleving. Met name Rotterdammers met een Turkse achtergrond krijgen te maken met bedreigingen, discriminatie en geweld. Verschillende organisaties, waaronder IDEM Rotterdam, roepen burgers op om de rust te bewaren en signalen van conflicten te melden.

Diepe kloof

Direct na de gebeurtenissen in Turkije vindt in Rotterdam een grote demonstratie plaats tegen de couppoging. Omdat er ook sprake is van agressie en bedreigingen binnen de Turkse gemeenschap in Rotterdam, gaat burgemeester Aboutaleb in gesprek met Turkse organisaties in de stad, waaronder verschillende moskeeën. Een aantal organisaties staat niet open voor de bemiddelingspogingen van de burgemeester en laat verstek gaan. Deze gang van zaken laat zien hoe diep de kloof is tussen de aanhangers van Erdoğan aan de ene kant en de aan de Hizmet-beweging gelieerde organisaties aan de andere kant. De Hizmet-beweging van Fethullah Gülen wordt in Turkije als aanstichter van de couppoging gezien.

Niet alleen organisaties, ook individuele Rotterdammers hebben te maken met bedreigingen, discriminatie en geweld. Er heerst een algemeen gevoel van bezorgdheid en angst. Uit het netwerk van IDEM Rotterdam komen berichten over spanningen tussen Turkse Rotterdammers. Bij RADAR en de politie wordt melding gedaan van verschillende incidenten. Zelfs binnen gezinnen en vriendengroepen komt het tot conflicten. Op sociale media leidt de situatie tot heftige discussies.

Dialoog en uitwisseling

Het is begrijpelijk dat de ingrijpende gebeurtenissen in Turkije de gemoederen ook in Nederland en in Rotterdam bezighouden. Het is echter niet acceptabel als dit leidt tot bedreigingen, discriminatie en geweld gericht tegen Rotterdamse instellingen en burgers. Het is mogelijk om melding te maken van dit soort incidenten, onder andere bij het meldpunt van RADAR. In concrete gevallen van bedreiging en geweld worden mensen geadviseerd om aangifte te doen. Rotterdammers die met een algemeen gevoel van onveiligheid en angst worstelen, kunnen ook bijvoorbeeld een wijkagent benaderen voor een signalerend gesprek waarin ze kunnen aangeven waar ze zich zorgen over maken.

Los van individuele meldingen van burgers is de opstelling van organisaties en vooraanstaande personen cruciaal in het bevorderen van dialoog en uitwisseling. Zo kunnen organisaties met een Turkse achtergrond hun achterban oproepen tot rust en saamhorigheid. Buurthuizen, scholen en jongerenwerk kunnen (en moeten) alert zijn op conflicten, en bemiddelen en beschermen waar nodig. Veel organisaties zijn daar ook al volop mee bezig. De politie is alert op mogelijke spanningen, de gemeente blijft in gesprek met relevante organisaties, er worden op lokaal niveau bijeenkomsten georganiseerd.

Rotterdamse oplossingen

IDEM Rotterdam volgt de ontwikkelingen op de voet en levert waar nodig een bijdrage aan initiatieven die de verbinding zoeken. Het is niet voor het eerst dat internationale politieke ontwikkelingen hun weerslag vinden in de lokale Rotterdamse samenleving. Eerder hebben bijvoorbeeld ontwikkelingen in het Midden-Oosten tot onrust en incidenten geleid. De ervaring met dit soort incidenten leert: we kunnen en willen de wereld niet buiten de deur houden, maar we kunnen wel Rotterdamse oplossingen vinden voor problemen met een internationale dimensie. Op die manier voorkomen we dat bewoners tegen elkaar worden opgezet of uit elkaar worden gespeeld.